Zábrany proti lastovičkám

Hniezdenie lastovičiek a belorítok spôsobuje značné znečistenie stien a priľahlých plôch pod ich hniezdami. Osvedčeným a efektívnym spôsobom ochrany pred znečistením je zabránenie lastovičkám postaviť si hniezdo. Lastovičky si stavajú hniezda najmä na spojnici zvislej steny a k nej priliehajúcej horizontálnej plochy (podhľadu) a preto je potrebné zabrániť lastovičkám nalietavať do tohto priestoru. K tomu dobre slúžia 3 najbežnejšie metódy.

 

1) Hrotová zábrana proti lastovičkám

Hrotovú zábranu proti lastovičkám tvorí nosný kovový pás na ktorom sú navarené kovové tyčky (hroty) a ohnuté tak, aby vyplnili roh medzi stenou a podhľadom. Pás s hrotmi sa na stenu prilepí alebo priskrutkuje. Celá zábrana je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a tak má dlhú životnosť, nepotrebuje žiadnu údržbu a nepôsobí rušivo v chránenom priestore a je cenovo prístupná.

 

2) Siete proti lastovičkám

Sieť proti lastovičkám je umiestnená priamo na styku zvislej steny a priliehajúceho podhľadu. Upevňuje sa pomocou plastových alebo kovových úchytov po svojom obvode. Uhol medzi sieťou a stenou by nemal prekročiť 60°, doporučená šírka sieťového pásu je 30-40 cm.

 

3) Lanková zábrana proti lastovičkám

Lanková zábrana proti lastovičkám pozostáva z kovovej nosnej tyčky s otvormi pre zavedenie 7 laniek. Nosná tyčka sa buď priamo „zavŕta“ do dreveného podhľadu pomocou závitu, ktorým je opatrená, alebo sa prichytí skrutkami o stenu a podhľad (atypická nosná tyčka). Následne sú do namontovaných nosných tyčiek (namontované v rozostupe cca 1,5 m) natiahnuté oceľové lanká, ktoré sa na jednom z koncov našponované pružinkou.